Albánia közelebb jutott a kannabisz legális termesztéséhez

Edi Rama albán miniszterelnök május 9-én egy Európa-napi élő konferencián bejelentette, hogy az ország törvényhozói hamarosan lezárják az orvosi kannabisz termesztését engedélyező törvényjavaslatot.

Albániát már régóta bírálják mint az Ázsiából és Latin-Amerikából érkező különféle drogok egyik fontos tranzitpontját valamint az országban termesztett kannabisz feketepiacának fő forrását.

Tom Glod képe a Pixabay -en.

Úgy tűnik, az albán törvényjavaslat a szomszédos, hosszan elnyúló Földközi-tengeri parttal bíró Észak-Macedónia mintáját követi. Albániát délről Görögország határolja éppúgy, mint Észak-Macedóniát.

De a sikeres cégektől Észak-Macedóniához hasonlóan egymillió eurós bankgaranciát és legalább 15 főnyi alkalmazottat fognak megkövetelni. Ez azt jelenti, hogy csak a legnagyobb, és feltehetőleg külföldi kapcsolatokkal is rendelkező termesztők lesznek képesek megszerezni az engedélyt. Albánia, éppúgy, mint Észak-Macedónia még nem tagja az EU-nak. Az illegális kereskedelem elleni küzdelem valójában az ország EU-taggá válására irányuló terv részét képezi.

A kannabisz birtoklása az országban ma még törvényellenes. Nincs orvosi kannabisz-programjuk, de várható, hogy az új törvény elfogadásával meg fog kezdődni egy szervezett útvonal kiépítése a paciensek számára, hogy hozzájussanak a szerhez és az orvosok számára, hogy felírhassák.

A tiltott kannabisz-kereskedelem először a 90-es években, a kommunista állam bukása után került a hatóságok látókörébe, mikor az addig főleg az ország déli részére koncentrálódott kannabisztermelés szélesebb körben elterjedt, egyszerűen azért, hogy valamiféle gazdasági stabilitást érjenek el az elkövetkező, véres polgárháborút hozó viharos években.

2012-ben az albán rendőrség csaknem kétszer annyi illegálisan termelt kannabiszt foglalt le, mint egy évvel korábban. Albánia világszerte az újságok címoldalára került, mikor a rendőrség megpróbálta leállítani a termelést Lazaratban, egy olyan körzetben, amely az illegális termesztés központjának számít az ország déli, hegyvidéki részén. Úgy tartják, hogy ebben a régióban a falvak nagyjából 90%-a érintett valamilyen módon a kannabisz illegális kereskedelmében. És valóban, a falvak fegyveres ellenállást tanúsítottak, amelyben minden korosztály részt vett.

2014 és 2018 között az albán rendőrség drasztikusan lépett fel a növény illegális termesztése ellen. Az illegális piac nagyságát 2016-ban 3,5 milliárd euróra becsülték, ez nagyjából a felét teszi ki Albánia teljes évi GDP-jének. A 2000-es évek közepére Olaszországban már a kannabisz 77%-át képezte az a mennyiség, amit Albániából motorcsónakokon szállították a Jón-tengeren át.

Fordította: Bálint Irén

forrás: orvosikannabisz.com