A kannabisz jótékony hatásai: kinek és mire ajánlott?

Kender, kannabisz, THC és CBD… Hogyan értékelendő a kender? Értékes gyógynövény és egyedülálló gyógyszeralapanyag vagy kerülendő kábítószer? Egy biztos, a kenderből – latinul Cannabis (ejtsd kannabisz) fajokból – kinyert hatóanyagokat évezredek óta alkalmazzák a gyógyításban. Úgy tűnik, a kannabisz gyógyászati alkalmazása napjainkban reneszánszát éli.

Több ezer éves múltra visszatekintő használat

A Közép-Ázsiából származó növény gyógyászati alkalmazásáról már ötezer évvel ezelőtti adatok is rendelkezésre állnak. A kínai uralkodó, a Vörös császár idején malária, reumás fájdalmak, női bajok kezelésére éppen úgy használták a kannabiszt, mint vágyfokozóként. Később az indiai Védákban is szerepelt a kannabisz, majd a nyugati orvoslásban Galénosz is említette. A középkorban VIII. Innocent pápa azonban betiltotta a gyógyszerként való alkalmazását,- mondván, a keresztényeknek a gyógyszere a hit, nem a kannabisz. India gyarmatosítását követően a XIX. században azonban újból elterjedt a kannabisz alkalmazása Európában. Emellett, a tengerentúlon is széles körben használták a kender kivonatait, mígnem 1937-ben adótörvénnyel vetettek véget a növény termesztésének és tiltással a fogyasztásának.

A magyar gyógyszerkönyvekben 1934-ig szerepelt a kannabisz – amit többek között migrén, alvászavarok, köszvény, szénanátha és dühroham kezelésére javallottak.

A modern kori tudományos vizsgálatok bebizonyították, hogy a kannabisz számos kórkép esetén segíthet,- így például az epilepszia tüneteinek a mérséklésében, a mentális zavarok enyhítésében, az Alzheimer-kór, az asztma, a rák kezelésében, illetve a menstruációs fájdalmak oldásában.

A növény sokoldalú hatását és gyógyászati jelentőségét részleteiben egyre inkább megismerve nem meglepő, hogy a kannabiszt 2018-ban Ausztriában az év gyógynövényévé is választották.

A kannabisz hatóanyagai a kannabinoidok

A kannabisz sokoldalú hatásának a hátterében az ún. kannabinoid vegyületek állnak. A legismertebbek: a tetrahidrokannabinol (THC), ami a növény pszichotróp hatásáért felel, illetve a kannabidiol (CBD), ami nem illegális pszichotróp anyag. Összesen több mint 100-féle kannabinoid található a kender fajokban, fajoktól (pl. Cannabis indica, Cannabis sativa, Cannabis ruderalis, Cannabis spontanea) függően más-más összetevő dominanciájával, alacsonyabb vagy magasabb THC-tartalommal. Mindez lehetőséget kínál arra, hogy a kannabisszal való gyógyítást személyre lehessen szabni, azaz más-más összetételű kivonatot használjanak például az epilepszia kezelésére és a szklerózis multiplexszel járó fájdalom csillapítására.

Kannabisz-alapú gyógyszerek

Jelenleg az Európai Unió 16 országában legális a kannabisz gyógyszerként való alkalmazása. Az Európai Parlament képviselői nemrégiben felkérték az EU tagországokat, hogy tegyék lehetővé, hogy az orvosok szükség esetén rendelhessenek kannabisz tartalmú gyógyszereket. Európában többféle kannabisz-hatóanyagot tartalmazó gyógyszer is forgalomban van. Kapható CBD-t és THC-t tartalmazó szájspray, amit a szklerózis multiplexszel együtt járó fájdalmak csillapítására javasolnak, illetve szintetikus THC-t tartalmazó készítmény is forgalomban van. Ez utóbbit a kemoterápiás és HIV-ellenes kezelések mellékhatásaként jelentkező súlyos étvágytalanság kezelésére ajánlják. Magyarországon ezeket a gyógyszereket orvosi javaslatot követően külföldről kell szükség esetén beszerezni.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

forrás: orvosikannabisz.com Forrás: egeszsegkalauz.hu